torsdag 11. juni 2009

"Velkommen til språket"

Det var en fin opplevelse å lese alle de innkomne tekstene. Ni i alt. Jipp ☺ Det gjorde meg så glad. Det morsomste og mest rørende var at det ut fra samme blide ble skrevet høyst ulike tekster. Veldig lurt å ha en konkret utgangspunkt når man skal skrive.

Hvis jeg kan si noe generelt…som ikke er spesielt originalt, men som nesten alle som nærleser tekst sier: Vær så konkret og presis som mulig. Overlat tolkningen og forståelsen til leseren. Ikke fortell hva leseren skal føle, tenke eller mene. Tenk at leseren er veldig smart…ja ofte smartere enn forfatteren. Det her jeg ofte erfart ;-) Velg ut noen megetsigende detaljer og ikke vær redd for å dvele i en konkret situasjon. Selv liker jeg tekster som er sanselige, men som ikke sier de er sanselige. Fokuser på det spesielle og ikke vær for generell. Show, don`t tell. Det kan aldri gjentas for ofte. Velg med omhu hvilke adjektiver som eventuelt skal brukes. Jeg synes sjelden skjønnlitterære tekster kler å ha et alt for klart budskap eller moralsk undertone.

I Skriveboka til Merete Morken Andersen siterer hun Paul Klée ”Kunst gjenskaper ikke det synelige. Kunst gjør synelig.” Fint å tenke på.

Jeg har lest igjennom alle tekstene flere ganger, uten at jeg klarte å finne bare en vinner. Jeg er sjarmert av alle tekstene og det er umulig og velge ut en favoritt. Virkelig. I stedet for å dele ut småpremier, skal jeg foreta en loddtrekning. Sånn at en får glede av premieboka til Gro Dahle og Kjersti Wold ”Velkommen til språket”

Hvis noen vil ha min personlig tilbakemelding, så ta kontakt, men jeg vil helst gjøre det face to face… eller over telefon. Sånn at det ikke oppstår unødige misforståelser…jeg vil jo nødig såre noen. Og husk det i så fall bare er min subjektive vurdering dere får. Jeg har ingen fasit.
Håper dere alle fortsetter å skrive. Kanskje se på den nye oppgaven også?

Sånn foregikk loddtrekninga. Jeg nummerete alle testene fra 1-9, så skrev jeg de samme numrene på små lapper som jeg krølla sammen. Deretter lukka jeg øynene og trakk en lapp. Det viste seg å være tekst nr. 5 som er en tekst jeg har fått pr e-post. Jeg skal spørre henne om det er ok om jeg offentliggjør navnet hennes. Gaven kan hentes på kontoret mitt.
Hjertelig takk for alle tekstene og ha en deilig solskinnssommer
Hilsen Jorunn

2 kommentarer:

uppsalahansen sa...

Jeg tar gjerne i mot en tilbakemelding (kort eller lang), uten frykt for å såres, på uppsalahansen @ yahoo.com

Jorunn Solli sa...

Vi kan jo snakkes til uka? Jeg har en travel helg.